Varppaaja

Varppaaja Oy

Eettistä yritystoimintaa

Varppaaja on hyvinvointi- ja kotipalveluyritys, josta saat kaikki kotisiivoukset ja asiointipalvelut ammattitaidolla.

Varppaaja on rekisteröity Keski-Suomen hyvinvointialueen Palse.fi -rekisteriin palveluntuottajaksi. Voimme tuottaa tietyt kriteerit täyttäville asiakasryhmille palveluita ilman arvonlisäveroa.

Länsi- ja sisä-Suomen aluehallintovirasto on merkinnyt Varppaaja Oy:n yksityisten palveluntarjoajien rekisteriin.

Varppaaja on pieni hinaaja

Pieni tarina Varppaajan nimestä                          varppaaja

Varppaaja on lähinnä tukkilauttojen vetämiseen tarkoitettu vesiliikenteessä käytetty alustyyppi. Varppaajia käytettiin runsaasti Suomen sisävesiliikenteessä etenkin 1800-luvun loppupuoliskolla ja 1900-luvun alussa.

Varppaajat olivat usein pienempiä ja heikommilla höyrykoneilla varustettuja kuin varsinaiset hinaajat. Varppaaja ei jaksanut vetää tukkilauttaansa potkurivedolla kuten hinaaja, vaan hinaamiseen käytettiin aluksen ankkurivinssiä.

Apuvene, joka oli yleensä soutuvene, kuljetti aluksen ankkurin kauas varppaajasta sen tulevaan kulkusuuntaan. Ankkurin laskun jälkeen varppaaja veti itsensä ankkurinsa luokse ankkurivinssiä käyttäen, jonka jälkeen apuvene lähti uudelleen viemään ankkuria seuraavaan määränpäähän.

Varppaajan käyttö hinauksissa oli jatkuvien pysähdysten vuoksi hidasta ja vaati myös enemmän työvoimaa kuin höyryhinaajien käyttö. Vastaavasti varppaajan hankintahinta oli merkittävästi edullisempi kuin voimakkaalla höyrykoneella varustetun hinaajan. Edulliset varppaajat säilyttivät asemansa pitkään.