Kotitalousvähennys

Vähennyksen saa..

– kotitaloustyö (siivoukset ja puutarhanhoidot)

– hoiva- tai hoitotyö

– asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö

– tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien laitteiden asennus- ja kunnossapitotyö

Vähennys myönnetään vain työn osuudesta, ei matkakuluista tai tarvikkeista. Vähennyksen saa esimerkiksi, jos palkkaa esim. siivoojan, teettää keittiöremontin tai maksaa tietokoneen asentamisesta. Vähennyksen saa riippumatta siitä, palkkaako työn tekijän itse (huolehdittava verojen, sosiaaliturvamaksun ja eläkevakuutus maksuista) vai ostaako työn yritykseltä tai yrittäjältä.

Kuinka paljon vähennystä saa?

Vuonna 2024 enimmäismäärä on 2 400 euroa. Puolisot voivat saada kotitalousvähennystä vuonna 2024 yhteensä 4 800 euroa.

Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa. 

Kotitalousvähennys tehdään verosta, eli jos vähennystä saa 1 500 euroa, tarvitsee vuoden aikana maksaa 1 500 euroa vähemmän veroa kuin ilman kotitalousvähennystä. Jos vähennyksen on vaatinut vasta veroilmoituksella, vaikuttaa määrä suoraan verotuksen lopputulokseen 1 500 euron verran. (Useimmat muut vähennykset tehdään ansiotulosta, jolloin vaikutus on vähäisempi.)

Kotitalousvähennyksen laskeminen riippuu siitä, oletko maksanut työstä palkkaa työntekijälle vai korvauksen yritykselle laskua vastaan. Jos ostat työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, saat vähentää 60 % arvonlisäverollisesta työkorvauksesta. Jos palkkaat henkilön työsuhteeseen, saat vähentää 20 % maksamastasi palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Lisätietoa Vero.fi sivustolta.

Kuka vähennyksen saa?

Kotitalousvähennyksen saa se, joka maksaa vähennykseen oikeuttavan työn. Työ on tehtävä joko maksajan omassa asunnossa tai hänen vanhempiensa, isovanhempiensa tai appivanhempiensa käytössä olevassa asunnossa. Vanhempiin sekä appi- ja isovanhempiin rinnastetaan myös heidän puolisonsa. Myös kuolinpesä voi saada kotitalousvähennyksen, mutta ainoastaan henkilön kuolinvuodelta. Asunto-osakeyhtiö ei voi saada kotitalousvähennystä.

Yrityksen tai yrittäjän on kuuluttava ennakkoperintärekisteriin. Rekisteriin kuulumisen voi tarkistaa Internetistä www.ytj.fi tai Verohallinnon palvelunumerosta 020 697 030. Palvelu on maksuton.

Esimerkkilaskelma kotitalousvähennyksestä

Jos käyttää kotipalveluja joka toinen viikko 2 tuntia ja hinta on 46,50 euroa tunnilta. Vuoden kustannukset ovat silloin 2418,00 euroa

Kotitalousvähennystä saa silloin 60 % eli 1450,80 euroa.

Näin vuoden kotipalvelukustannukseksi jää vain 967,20 euroa.

varppaaja